Zei precolumbieni

Populația Aymara este o populație a cărui membri sunt originari din regiunea Lacului Titicaca ( ajunși acolo cu două secole î.Hr.), la intersecția granițelor țărilor Bolivia, Peru, Argentina și Chile. Aymara au fost integrați treptat în Qollasuyu, sfertul sudic al Imperiului Inca.

Imperiul Inca a fost în sec. al XV-lea și al XVI-lea, unul dintre statele civilizației andine și cel mai vast imperiu al Americii precolumbiene. Teritoriul său s-a extins pe aproape 4.500 km lungime de la sud-vestul actualei Columbia, la nord la mijlocul actualei Chile, la sud, incluzând aproape toate teritoriile actuale din Peru și Ecuador, precum și o parte din Bolivia, Chile și o parte semnificativă din nord-vestul Argentinei, pe o suprafațăcare de peste trei ori mai mare decât a Franței de azi.

8275 Inca este un asteroid din centura de asteroizi descoperit de Eric Walter Elst în 11 noiembrie 1990 la ESO.

Cuzco, Author:Allyson Hoffman ,Wikimedia Commons, Public Domain

8279 Cuzco este un asteroid din centura de asteroizi descoperit în 6 august 1991 la Observatorul European Sud de astronomul belgian Éric Elst. Asteroidul poartă numele vechii capitale incașe.

Machu Picchu (în quechua, machu: vechi, și pikchu: munte, vârf) este un vechi oraș Inca din secolul al XV-lea din Peru, înălțat pe un promontoriu stâncos care unește munții Machu Picchu și Huayna Picchu ( vârful tânăr, în quechua) în partea de est a Anzilor centrali.

Templul Soarelui în Machu Picchu, Autor: Fabricio Guzmán. Wikimedia Commons, Public Domain

8277 Machu Picchu este un asteroid din centura de asteroizi descoperit în 8 aprilie 1991 la Observatorul European de către astronomul belgian Éric Walter Elst.

Inti, zeul soarelui în religia inca, numit și Apu-Punchau, se credea a fi strămoșul incașilor. Inti era în fruntea cultului de stat. El era de obicei reprezentat sub formă umană, cu fața ca un disc de aur din care se extindeau raze și flăcări. Sora lui Inti era luna, Mama-Kilya, care era înfățișată ca un disc de argint cu trăsături umane.

Ilustrație din Cronica lui Martín de Murúa care îl arată pe Inca Pachacútec din Coricancha închinându-se lui Inti. sec. al XVII-lea, Wikimedia Commons, Public Domain

9480 Inti este un asteroid din centura de asteroizi descoperit în 24 septembrie 1960 la Observatorul Mount Palomar, de Cornelis van Houten, Ingrid van Houten-Groeneveld și Tom Gehrels.

Viracocha este zeul principal al incașilor, zeul creator, regele fulgerului și al furtunilor. Era reprezentat ca purtând soarele ca o coroană, cu tunete în mâini și lacrimi curgând din ochi ca o ploaie.

Această divinitate poartă nume diferite, Viracocha, sau Quetzalcoatl, Con Tici …, dar își păstrează atributele esențiale de fondator al civilizației.

Înainte de Viracocha, lumea era întunecată. Viracocha a creat soarele căruia i-a poruncit să se ridice din spatele unei stânci negre, Insula soarelui, care a ieșit din Lacul Titicaca. Tot el creat luna și stelele, triburile andine, care au ieșit din peșteri și izvoare în mijlocul teritoriilor respective. Fiecărui trib i-a atribuit un costum, o limbă și tradiții.

Templul lui Wiracocha în Raqchi ,Autor:O.Mustafin, Wikimedia Commons, CCO

2738 Viracocha este un asteroid din centura de asteroizi descoperit în 12 martie 1940 la Observatorul Konkoly de către György Kulin.

505 Cava este un asteroid din centura de asteroizi, descoperit de Royal Harwood Frost de la Observatorul Boyden din Arequipa, Peru, în 21 august 1902 și poartă numele unei divinități din vechea mitologie peruană.

504 Cora este un asteroid din centura de asteroizi, descoperit de Solon Irving Bailey în 30 iunie 1902 la Observatorul Boyden din Arequipa, Peru și poartă numele soției unuia din fii lui Viracocha.

Illapa , zeul tunetelor, fulgerelor, al ploii și furtunilor era un zeu al vremii foarte popular. Era sărbătorit pe 25 iulie. Descris ca Inti Illapa s-a spus că ține Calea Lactee ( considerată a fi un râu ceresc) într-un ulcior și îl folosește pentru a crea ploaia.

37655 Illapa este clasificat ca asteroid potențial periculos ( PHA) al grupului de asteroizi Apollo. Acesta a fost descoperit, la 1 august 1994, de Carolyn și Eugene Shoemaker la Observatorul Mount Palomar din California.

Rahua a fost soția unuia dintre cei patru fii ai Pirua Viracocha, zeul creator al civilizației în mitologia inca. Conform legendei inca, Rahua, Ocllo, Cora și Huaco au fost soțiile celor patru fii ai lui Pirua Wiracocha, asociat uneori cu Pleiadele și după numele căruia a fost numit poporul peruan.

5056 Rahua este un asteroid din centura de asteroizi. A fost descoperit în 9 septembrie 1986 în La Silla de Henri Debehogne.

475 Ocllo este un asteroid care face parte din grupul de asteroizi care traversează orbita Marte și a fost descoperit în 14 august 1901 de DeLisle Stewart de la Observatorul Boyden din Arequipa, Peru.

Taguacipa este dualul malefic al creatorului rasei umane, Viracocha și îi transformă în răi pe oamenii buni pe care i-a creat Viracocha. Cei doi au călătorit întotdeauna împreună.

2739 Taguacipa este un asteroid din centura de asteroizi descoperit în 17 octombrie 1952 la Muntele Wilson de Joseph L. Brady.

Aztecii au fost o cultură care a înflorit în Mexicul central între 1300 și 1521. Moctezuma (1466 – iunie 1520), a fost al nouălea „huey tlatoani” (conducător) din Mexic-Tenochtitlan. În timpul domniei sale, din 1502 până în 1520, a început cucerirea spaniolă a imperiului aztec.

Diego Durán, Historia de las Indias de Nueva España _islas de la tierra firme (Codex Duran) f._182r: Montezuma observând o cometă, Source: http://bdh-rd.bne.es/viewer.vm?id=0000169486&page=1 ,Wikimedia Commons, Public Domain

2272 Montezuma este un asteroid din centura de asteroizi, descoperit în 16 martie 1972 de Tom Gehrels la Mount Palomar.

Aztecii au fost o cultură care a înflorit în Mexicul central între 1300 și 1521. Cuitláhuac a fost al zecelea „huey tlatoani” (împărat aztec) din Mexico City-Tenochtitlan. El a condus doar câteva săptămâni în 1520, la începutul principalelor conflicte armate dintre Mexicas și conquistadorii lui Hernán Cortés.

Bernardino de Sahagún , Cuitláhuac, señor de Itztapalapan , Wikimedia Commons, Public Domain

2275 Cuitláhuac este un asteroid din centura de asteroizi descoperit de Hans-Emil Schuster în 16 iunie 1979 în La Silla.

În religia aztecă, Huitzilopochtli este o zeul războiului, soarelui, sacrificiului uman și patronul orașului Tenochtitlan. Numele zeului, care înseamnă „colibri din sud” provenea din credința aztecă că spiritele războinicilor uciși au urmat soarele prin cer timp de patru ani următori, iar după aceea au fost transformate în colibri.

Huitzilopochtli, din folia 5, Codex Telleriano-Remensis,Wikimedia Commons, Public Domain

52387 Huitzilopochtli este un asteroid de tip Amor, care intersectează orbita Pământului,descoperit de Eric Walter Elst în 20 iulie 1993 în La Silla.

Quetzalcoatl era zeul aztec al vântului, aerului și învățării, numit „șarpele cu pene de quetzal”.

Quetzalcoatl, așa cum este descris în Codex Magliabechiano, Source
http://www.crystalinks.com/quetzalcoatl.html ,Wikimedia Commons, Public Domain
Quetzal, Author: D.Hatcher,Wikimedia Commons, Public Domain

1915 Quetzálcoatl este un asteroid Amor descoperit în 1953 în 9 martie 1953 de Albert Wilson la Observatorul Mount Palomar.

Tezcatlipoca (numele în Nahuatl înseamnă literalmente „Oglinda fumătoare ” deoarece oglinzile de obsidian, care era și un simbol al zeului, erau folosite în ritualuri) este un zeu al mitologiei aztece. Este cea mai temută dintre toate divinitățile aztece. Este al doilea dintre cei patru fii ai lui Ometecuhtli și Omecihuatl, părinții celor patru Tezcatlipoca: Xipe Totec (Tezcatlipoca roșie), Tezcatlipoca (Tezcatlipoca neagră), Quetzalcoatl (Tezcatlipoca albă) și Huitzilopochtl (Tezcatlipoca albastră).

Tezcatlipoca, una dintre zeitățile descrise în Codex Borgia,Wikimedia Commons, Public Domain

1980 Tezcatlipoca este un asteroid Amor, descoperit în 19 iunie 1950 de Albert George Wilson și Åke Wallenquist la Observatorul Mount Palomar din California.

În mitologia maya, Kinich Ahau era zeul soarelui și patronul muzicii și poeziei; a fost căsătorit cu Ixchel, Luna. Civilizația maya este o civilizație străveche care a ocupat teritoriul precolumbian centrat pe Peninsula Yucatan, în prezent parte din Mexicul de sud, Belize, Guatemala, Honduras și El Salvador.

Kinich Ahau, Source:http://research.mayavase.com ,Wikimedia Commons, Public Domain

24761 Ahau este un asteroid Apollo descoperit în 28 ianuarie 1993 de C. S. Shoemaker și E. M. Shoemaker la Observatorul Mount Palomar.

Huya este numele zeului ploii al poporului Wayuu din Venezuela și Columbia.

38628 Huya eate un plutino (obiect cosmic care are orbita în rezonanța 3:2 cu planeta Neptun), descoperit în 10 martie 2000 de către Ignacio Ferrin în Merida, Venezuela.

Mitologia selknam este setul de mituri ale poporului selknam, împărtășit și de poporul haush, pe insula Țara de Foc ( grup de insule la capătul cel mai sudic al Americii de Sud, fiind despărțite de continentul american prin strâmtoarea Magellan).

Temáukel este zeul suprem al panteonului Selk’nam și Haush și teoretic, a tuturor zeităților selk’nam, este singurul care este considerat un zeu , deoarece celelalte zeități sunt mai degrabă identificate ca strămoși mitologici. El este creatorul cupolei cerești și al Pământului primitiv.

Kenos a fost primul cum a locuit Pământul. Este creatorul, organizatorul și zeul civilizator în mitologia Selk’nam și cea mai importantă zeitate după Temáukel care l-a trimis din cupola cerească pe Pământul timpuriu, cu misiunea de a-l organiza și de a crea strămoșii mitologici care vor modela Pământul.

2449 Kenos este un asteroid din centura de asteroizi, descoperit de astronomul William Liller la Observatorul Interamerican Cerro Tololo din Chile, la 8 aprilie 1978.

Kwiila („Stejarul Negru”), unul dintre primii oameni din povestea creației Luiseno (stejarul negru este indigen al muntelui Palomar, locul de descoperire).

Luiseño este un popor amerindian, care a trăit, la momentul primelor contacte cu spaniolii în secolul al XVI-lea, în regiunea de coastă din sudul Californiei. În limba Luiseño, acest popor se numește Payomkowishum, ceea ce înseamnă „oameni ai Occidentului”.

Vas Luiseno, Place of creation:California, Pala- Luiseno, Pala Mission, late 19th – early 20th century , Credit line:Gift of Mrs. Horace Kelley,Wikimedia Commons, Public Domain

9162 Kwiila este un asteroid Apollo descoperit la 29 iulie 1987 de Jean Mueller la Observatorul Mount Palomar.

Tomaiyowit este Mama Pământului în povestea creației Luiseno; împreună cu Tukmit, Tatăl Cer, ea a născut Primii Oameni.

11500 Tomaiyowit este un asteroid Apollo descoperit în 28 octombrie 1989 de Jean Mueller și J. Dave Mendenhall la Observatorul Mount Palomar.

12711 Tukmit este un asteroid Apollo descoperit în 19 ianuarie 1991 de Jean Mueller la Observatorul Mount Palomar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.