Spiritele apelor

Nimfele erau zeițele minore care au populat pământul. Deși erau inferioare zeilor, ele au fost  chemate să participe la adunările zeilor din Olimp.

Nimfele protejau diverse fenomene naturale – de la izvoare, până la nori, copaci, caverne, pajiști, și plaje. Ele au fost responsabile pentru îngrijirea plantelor și animalelor din domeniul lor și, ca atare, au fost strâns asociate cu zeii olimpieni ai naturii, cum ar fi Hermes, Dionysos, Artemis, Poseidon și Demeter.

Omologii de sex masculin nimfelor au fost Satirii, Panes , Potamoi și tritonii.

Claude Lorrain(1604/1605-1682), Peisaj cu nimfă și satir dansând,Wikimedia Commons, Public Domain

În mitologia clasică, „daemon” erau spirite ale naturii, binevoitoare, atât muritori cât și zeități, similare cu fantomele, care, de asemenea, au servit ca spirite protectoare.

În perioada elenistică ( între moartea lui Alexandru cel Mare 323 Î.Hr. și începuturile Imperiului Roman marcată prin bătălia de la Actium 31 Î.Hr.), grecii împărțit daemon în categorii bune și rele: agathodaimon, de la agathos (bun, curajos, nobil), și kakodaimon (spirit răuvoitor), de la kakos  (rău, malefic).

Laureys a Castro (1664-1700), Bătălia de la Actium/Wikimedia Commons ,Public Domain

În mitologia românească exisă de asemenea fiinţe fantastice acvatice :ştimele apelor, cei din baltă-diavolul apelor , sorbul apelor, Dulful de mare (dulfii – peşti oameni din ape adânci şi curgătoare), peştii miraculoşi (împăratul peştilor, peştişorul de aur), sirenele, vidrele (nimfe din ape subţiri şi stătătoare).

Scriitorii greci antici descriu mai multe tipuri de nimfe, dar clasificările au fost destul de fluide. Naiada unui izvor local  putea, de exemplu, să fie, de asemenea, Dryada copacului ce creștea lângă apele izvorului

Oceanidele au fost cele mai vechi nimfe, fiice ale marelui Râu Okeanos ce încercuia Pământul. Ele stăpâneau sursele de apă proaspătă și au fost responsabile pentru îngrijirea lumii naturale. Ca atare, ele sunt adesea descrise ca îngrijitoare ale naturii, și ale zeilor înșiși. Numărul lor a inclus Naiadele (nimfe ale izvoare și fântâni), Nephelai (ale ploii și norilor), Aurai (ale brizelor reci), Dryades (ale copacilor), Epimelides (ale pășunilor) și Leimonides (ale pajiștilor înflorite). În lucrările moderne Oceanidele sunt adesea descrise greșit ca nimfe ale „oceanului“. În mitologia greacă, cu toate acestea, tatăl lor Okeanos, „Ocean“ a fost un flux de apă dulce ce încercuia pământul și nu un ocean cu apă sărată.

Maliades ( numite și Melides sau Epimelides) erau nimfe  venerate ca protectoare ale turmelor și ale pomilor fructiferi; printre ele Galatea, Hesperidele, Psamathe pe care le-am amintit la nereide.

Nephelae ( nimfele norilor) erau înfățișate ca femei frumoase, tinere ce  turnau de apă din ulcioare – ca surorile lor naiadele – sau ca femei fugare pe cer în robe ce fluturau în jurul lor.

Nephele a fost și norul căriua Zeus i-a dat aparența soției sale Hera, păcălindu-l pa Ixion, dar și nimfa căsătorită cu Atamas , mama lui Phrixos și Hele.

431 Nephele este un asteroid din centura principală, descoperit pe 18 decembrie 1897, de Auguste Charlois.

Orbita asteroidului Nephele,NASA – NASA JPL Small-Body Database Browser Orbit Diagram,Wikimedia Commons, public Domain

Aurae sunt nimfele brizelor. Aura a fost o titanidă, zeița  brizei și a aerului  curat, rece al dimineații devreme. Ea a fost o fecioară excesiv de mândră de fecioria ei. În orgoliul ei a îndrăznit să-și  compare corpul cu cel al zeiței Artemis, susținând că zeița are forme prea feminine pentru a fi virgină . Artemis a căutat-o pe  Nemesis cerându-i să o răzbune și ca pedeapsă Aura a fost violată de zeul Dionysos. Aura a înnebunit și în furia ei,  a devenit o ucigașă nemiloasă. Când fiii ei gemeni s-au născut, Aura înghițit un întreg, dar al doilea a fost smuls în condiții de siguranță și dus departe de Artemis.

1488 Aura este un asteroid din centura principală, descoperit pe 15 decembrie 1938, de Yrjö Väisälä dar își datorează numele râului finlandez și nu titanidei.

Castalia era o nimfă care a fost transformată într-o fântână de zeul Apollo. Fântâna a fost considerată ca fiind situată în apropiere de Delphi, la baza muntelui Parnassos sau Muntele Helicon. Se credea că oricine bea din apele fântânii sau oricine a auzit sunetul ei, va fi inspirat și se va transforma într-un poet.

4769 Castalia este un asteroid din grupul Apollo, descoperit pe 9 august 1989 de Eleanor Helin și a fost primul asteroid al cărui imagine radar a fost obținută.Este un asteroid a cărui orbită o intersectează pe cea a Pământului, lui marte și a lui Venus.

Orbita asteroidului 4769 Castalia,NASA – NASA JPL Small-Body Database Browser Orbit Diagram,Wikimedia Commons, Public Domain

Cephissus, zeul al râului Phocis a avut mai mulți urmași printre care o fiică Lilaea și un fiu, Narcissus.

213 Lilaea este un asteroid din centura principală, descoperit pe 16 februarie 1880, de Christian Peters.

Orbita astroidului 213 Lilaea/ NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

37117 Narcissus este un asteroid centaur a cărui orbită o intersectează pe cea a lui Saturn ( Saturn-crosser sau  cronocroiseur).A fost descoperit de William Kwong Yu Yeung la observatorul  Desert Beaver,la 1 noiembrie 2004.

Caravaggio (1571-1610), Narcis/Wikimedia Commons,Public Domain

Narcis a fost un vânător fiul nimfei Liriope și al Cephissus.De o frumusețe deosebită, el respinge pe toți cei ce se îndrăgostesc de el inclusiv pe nimfa Echo (care a fost pedepsită de Hera să repete ultimele cuvinte ale interlocutorului ) care dezamăgită, se stinge de durere.

414 Liriope este un asteroid din centura de asteroizi, descoperit în 16 ianuarie 1896, de Auguste Charlois.

Talbot Hughes,Echo,1900,Wikimedia commons, public Domain

Zeița  Nemesis   hotărăște să îl pedepsească pe Narcis, făcându-l să își vadă chipul în apa unui izvor. Tânărul s-a îndrăgostit de acea imagine, murind de durere, fiindcă nu ajungea la tânărul din apă ți apoi se transformă în narcisă.

Placido Costanzi (1702-1759), Narcis și Echo/Wikimedia Commons,Public Domain
Otto Wilhelm Thomé  (1840–1925), Narcissus poeticus/Wikimedia Commons, Public Domain

60 Echo este un asteroid din centura principală, descoperit pe 14 septembrie 1860, de James Ferguson.

Orbita asteroidului 60 Echo/ NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

Grecii antici aveau patru cuvinte pentru ”iubire„: ”agape„ iubirea Zeului pentru om și a omului pentru Zeu,”eros„ pentru pasiunea sexuală,”philia„ iubire prietenească, frățească,”storge” iubirea dintre părinți și copii.

Philia este una din din cele trei nimfe (Philia ,Koronis și Kleide) ale  izvoarelor de pe muntele Drios din insula Naxos, care l-au hrănit pe Dyonisos după nașterea lui.

280 Philia este un asteroid din centura de asteroizi care a fost descoperit de Johann Palisa în  29 octombrie 1888 la Observatorul din Viena.

Orbita asteroidului 280 Philia/ NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

158 Koronis este un asteroid din centura principală, descoperit pe 4 ianuarie 1876, de Viktor Knorre la Observatorul din Berlin.

Face parte din asteroizii Koronis,  o familie de asteroizi din centura principală situată între Marte și Jupiter și care-i poartă numele.Se crede că s-au format într-o coliziune catastrofală dintre două corpuri mai mari. Familia Koronis se deplasează într-un roi, pe o orbită comună.Au fost descoperiți peste 300 de asteroizi din această familie, însă doar 20 dintre ei au diametrul mai mare de 20 de kilometri.Un reprezentant cunoscut al familiei este asteroidul Ida cu micul său satelit Dactyl.

Familia asteroizilor Koronis, compilație NASA,Spins on Koronis asteroids/Wikimedia Commons, Public Domain

Cyane a fost nimfa izvorului din orașul sicilian Syracusa. A fost martoră la răpirea Proserpinei de către Hades și de supărare s-a dizolvat în apele izvorului.

403 Cyane este un asteroid din centura principală, descoperit pe 18 mai 1895, de Auguste Charlois.

Model 3D a asteroidului 403 Cyane,Astronomical Institute of the Charles University: Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin/Wikimedia Commons, CC BY SA 4.0

Nimfa Lotis a fost frumoasa fiică a lui Neptun. Ca să scape de urmărirea desfrânată a lui Priapus a implorat zeii să o transforme într-o floare și a fost transformată în floarea de lotus (sau în lotus tree – copacul lotus după alte surse , Ziziphus lotus sau Dyospiros lotus).

Nymphea lotus, Curtis’s botanical magazine. /Wikimedia Commons, public Domain
Giovanni Bellini (1430-1516)și Titiano Vecellio(-1576), Petrecerea zeilor – detaliu cu Priapus și Lotis/Wikimedia Commons,Public Domain

429 Lotis este un asteroid din centura principală, cu diametrul de 69,62 km,  descoperit pe 23 noiembrie 1897, de Auguste Charlois la Nisa.

Syrinx era o nimfă  din Arcadia, fiica zeului râului Landon. Ea se întorcea de la vânătoare când Pan a întâlnit-o. Ea a vrut să scape de insistențele  zeului, fugind către  surorile ei, care a schimbat-o imediat într-o trestie. Aerul suflat prin astfel de prăjini a produs o melodie plîngăreață, și Pan, care era incapabil să le deosebească  a luat niște stuf, a cusut șapte piese de lungimi diferite și le-a unit formând astfel instrument muzical numit „syrinx“(fluierul lui Pan, nai).

Nai_big
Nai ,Autor:Zseghei,Wikimedia Commons, Public Domain
Henry d’Arles (1734-1784), Pan și Syrinx/Wikimedia Commons ,Public Domain

3360 Syrinx este un asteroid din grupul Alinda și din grupul Apollo,ce intersectează orbita lui Marte și a fost  descoperit pe 4 noiembrie 1981 de E. Helin și Scott Dunbar.

Orbita asteroidului 3360 Syrinx/NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

Eucharis, o nimfă care nu apare în mitologia greacă, a fost una dintre însoțitoarele nimfei Calypso din romanul lui Fenelon ”Les Aventures de Telemaque„ (1699). Romanul, o creație pe teme homerice, Telemah în timp ce-l căuta pe tatăl său, Ulise, a naufragiat pe insula lui Calypso, și acolo s-a îndrăgostit de Eucharis, dar trebuie să o părăsească și  să-și continue căutarea, conflictul între dragoste și datorie fiind prezent în romanele epocii lui Fenelon.

Jacques Louis David (1748-1825), Despărțirea dintre Telemachus și Eucharis/Wikimedia Commons,Public Domain

181 Eucharis este un asteroid din centura principală, descoperit pe 2 februarie 1878, de Pablo Cottenot la Observatorul din Marsilia.

Numele generic de ondină sau undină se referă la o nimfă care trăiește în izvoare, fântâni și râuri și nu are coadă de pește. Ondinele stau pe margine fântânilor sau malul apelor și își piaptănă părul lung cu un pieptene de aur sau fildeș.

1896_-_Les_Ondines
Veche carte poștală reprezentând tabloul ”Ondinele„ de Marcel Rieder, expus la Salonul Artiștilor Francezi din Paris ,1896/Wikipedia Commons,Public Domain

92 Undina este un asteroid din centura principală,membru al familiei Veritas, descoperit pe 7 iulie 1867, de Christian Peters.92 Undina și 490 Veritas sunt cei mai mari asteroizi ai familiei  Veritas formată acum 8 milioane de ani în urma ciocnirii unui corp ceresc de aproximativ 150 km cu un mic asteroid.

Orbita asteroidului 92 Undine/NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

Este numit după ”Ondine„ o  povestire publicată în 1811 de Friedrich de la Motte Fouque în care se spune povestea lui Undine, o nimfă care se căsătorește cu un cavaler pe nume Huldebrand pentru a obține suflet asemeni oamenilor.

Meliboea a fost o oceanidă, nimfă a muntelui Cyllene în Arkadia , dar și o nimfă din Syria , iubită de zeul râului Orontes ce curgea prin câmpia siriană.

137 Meliboea este un asteroid din centura principală, descoperit pe 21 aprilie 1874, de Johann Palisa.

Orbita asteroidului 137 Meliboea/NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

437 Rhodia este un asteroid din centura principală, descoperit pe 16 iulie 1898, de Auguste Charlois numit după  o oceanidă.

Zeuxo este o oceanidă ce apare în catalogul lui Hesiod.

438 Zeuxo este un asteroid din centura principală. A fost descoperit de către astronomul francez Auguste Charlois, pe 8 noiembrie 1898 la Observatorul din Nisa, Franța.

Orbita asteroidului 438 Zeuxo/NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet/Wikimedia Commons,Public Domain

411 Xanthe este un asteroid din centura principală, descoperit pe 7 ianuarie 1896, de Auguste Charlois și poartă numele oceanidei Xante.

http://www.theoi.com/Potamos/Potamoi.html

http://www.theoi.com/Nymphe/Nymphai.html

https://www.astro.umd.edu/~dcr/reprints/michel_icarus211,535.pdf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.