Themis

În mitologia greacă Themis semnifică zeița dreptății considerată personificarea ordinii naturale stabilite prin legea divină, precum şi a dreptăţii divine ( în mitologia romană  – Justiția). Zeiţa Themis este reprezentată de o femeie severă, legată la ochi, ţinînd într-o mînă o balanţă, iar în cealaltă o sabie. Eșarfa arată că dreptatea trebuie să se facă cu imparțialitate, balanța ar cântări toate probele și ar arăta în condițiile de imparțialitate unde este dreptatea iar sabia arată executarea hotărârii rezultate în urma judecății.

Themis - trimful Justiției,Gabriel Metzu,1629-1667
Gabriel Metzu(1629-1667), Themis,Triumful Justiției/Wikimedia Commons,Public Domain

A fost a doua soție a lui Zeus ( după titanida Metis, cea care l-a determinat pe Cronos să-și regurgiteze fiii înghițiți),era sfătuitoarea lui, locuia alături de el în Olympus și stăpânea arta prorocirii în care, se zicea, l-ar fi iniţiat pe însuşi zeul Apollo.

A avut împreună cu Zeus  pe cele trei Ursitoare ( Moirai în mitologia greacă, Parce în mitologia romană, Norne în mitologia nordică), cele trei Horae, divinități ce vegheau asupra ordinii din natură și societate și asupra anotimpurilor , cele trei Themeide, nimfe ce aveau darul profeției și păstrau lucrurile zeilor ,destul de vag prezentate în legende și după unele surse Prometheus ( după altele este fiul lui Iapetos și al Clymenei).

Cele trei ursitoare erau: Clotho (Klotho) – țesătoarea firului vieții, Lachesis (Lakesis)- destinul, cea care măsura și depăna firul și Atropos – implacabila ,cea care tăia firul ( moartea).

Firul de aur , Strudwick
John Melhuish Strudwick (1849-1937),Firul de aur,Wikimedia Commons,Public Domain

Moiraele erau descrise ca fiind femei bătrâne și urâte, inflexibile și severe. la nașterea fiecărui om ele apăreau torcând, măsurând și tăind firul vieții. Destinul stabilit nu putea fi schimbat.

bernardo_strozzi_le_tre_parche
Bernardo Strozzi(1581-1644), Cele trei Ursitoare/Wikimedia Commons,Public Domain

Cele trei Horae erau: Eunomia (Disciplina), Dike ( Justiția, Dreptatea) și Irene (Pacea). Stăjuiau la porțile Olimpului, o slujeau pe Hera și apăreau ca însoțitoare a Aphroditei și a lui Dyonisos. Eunomia era zeița ordinii și a conduitei corecte și în același timp, zeița pășunilor verzi. Opusul ei era Dysnomia (Anarhia), însoțită permanent de Adikia (Nedreptatea), Ate (Ruina) și Hybris (Violența).

Corrado Giaquinto, Justția și Pacea
Corrado Giaquinto (1703-1766), Justiția și Pacea,Wikimedia Commons,Public Domain
Pierre-Paul Prud'hon, , Dike și Nemesis urmărind un criminal,1808
Pierre-Paul Prud’hon (1758-1823) , Dike și Nemesis (zeița răzbunării) urmărind un criminal,1808,Wikimedia Commons,Public Domain

24 Themis este un asteroid din centura de asteroizi. A fost descoperit de Annibale de Gasparis la Napoli la 5 aprilie 1853. Perturbațiile gravitaționale ale orbitei lui Themis au fost folosite pentru a se calcula masa planetei Jupiter la începutul anului 1875.

Themis face parte din familia  de asteroizi Themis, care este situată în partea exterioară a centurii de asteroizi. Familia constă dintr-un miez de obiecte mari înconjurat de un nor de obiecte mici, 24 Themis fiind situat în acest miez.La 7 octombrie 2009 telescopul IRTF al NASA a confirmat prezența gheții pe suprafața asteroidului și a unor compuși organici ccea ce a readus în discuție subiectul prezenței apei pe Terra. Una din ipoteze afirmă că se datorează prăbușirii unui astfel de asteroid pe Terra, altă ipoteză afirmă că datorită vântului solar protonii cu energie mare ciocnesc oxizii minerali de la suprafața asteroidului iar grupările hidroxil de la suprafață pot fi transformate în apă.

Model 3D al lui Themis,Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin
Model 3D al lui Themis,Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin,Wikimedia Commons, CC BY 4.0

9 Metis este un asteroid din centura de asteroizi. A fost descoperit de A. Graham la 25 aprilie 1848 la observatorul Markree din Irlanda.Face parte din familia de asteroizi Metis.

Metis a fost observat de telescopul spațial Hubble în 1993 și a fost observată  forma neregulată a asteroidului, însă nu a fost detectat niciun satelit al acestuia.

Model 3D, 9Metis
Model 3D, 9 Metis, Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin,Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Primii asteroizi descoperiți au primit și simboluri.

Simbol asteroidul 9 Metis
Simbol asteroidul 9 Metis, Original version is from Gould, B.A. 1852, Wikimedia Commons,Public Domain

Cele trei Moire sunt reprezentate pe cer de  638 Moira, 97 Klotho,120 Lachesis și 273 Atropos.

638 Moira este un asteroid din centura de asteroizi, cu un diametru de 65,44 km, descoperit la 5 mai 1907 de Joel Hastings Metcalf la Taunton, Massachusetts.

97 Klotho este un asteroid cu diametrul de 82,8 km, din centura principală, descoperit pe 17 februarie 1868, de Ernst Tempel la Marsilia.

model 3D Klotho
Model 3D Klotho,Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin, Wikimedia Commons, CC BY 4.0

120 Lachesis este un asteroid de 174,1 km din centura principală, descoperit pe 10 aprilie 1872 de Alphonse Borrelly. Ocultarea unei stele în 1999 i-a confirmat existența.

273 Atropos este un asteroid din centura principală având diametrul de 29,27 km, descoperit pe 8 martie 1888, de Johann Palisa în Viena.

Cele trei Horae sunt reprezentate de  15 Eunomia, 99 Dike și 14 Irene.

Simbol Eunomia
Simbol asteroidul 15 Eunomia Original source Gould, B.A. 1852, On the Symbolic Notation of the Asteroids, Astron. J., 2, 80. user:Bryan Derksen,Wikimedia Commons, Public Domain

5 Eunomia  este un asteroid din centura de asteroizi. A fost descoperit de astronomul Annibale de Gasparis la 29 iulie 1851  și este unul dintre cei doisprezece cei mai mari asteroizi din centura principală. Este și cel mai mare membru al familiei care-i poartă numele ( aprox. 5% din asteroizii din centura de asteroizi aparțin acestei familii). Acești asteroizi sunt constituiți din silicați, nichel și fier și au culoare deschisă.

Model 3D Eunomia,
Model 3D Eunomia,Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin, Wikimedia Commons,CC BY 4.0

99 Dike este un asteroid de tip C, cu diametrul de 67,5 km ,ce se află în centura de asteroizi și a fost descoperit de Alphonse Borrelly pe 28 mai 1868 la Marsilia.

14 Irene este un asteroid din centura de asteroizi cu diametrul de 181,8 km și a fost descoperit de astronomul J. R. Hind la 19 mai 1851.Este un asteroid compus din fier și nichel.

14irene_lightcurve_inversion
Model 3D  14Irene ,Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin,Wikimedia Commons, CC BY 4.0

Reprezentant al tuturor nimfelor este 875 Nymphe, un asteroid din centura de asteroizi, cu un diametru de 13,75 km, descoperit la 19 mai 1917 de Max Wolf la Heidelberg.

Model 3D al 875 Nymphe
Model 3D al 875 Nymphe, Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin,Wikimedia Commons, CC BY 4.0

În mitologia nordică cele trei norne, echivalentul ursitoarelor, erau reprezentate ca o tânără fecioară, o mamă și o persoană în vârstă. Urđ (trecutul) este foarte bătrână, și privește mereu în urmă, peste umăr. Verđandi (prezentul) este tânără, și privește mereu în prezent. Skuld (viitorul), poartă pălărie și are la ea un pergament închis cu peceți, care are înscrise secretele viitorului.

Nornele/ Wikipedia
Ludwig Burger (1825-1884), Nornele, Wikimedia Commons,Public Domain

 Izvorul lui Urd era locul în care zeii nordici se întâlneau zilnic. Cele trei norne  luau apă zilnic din acest izvor. Apa era amestecată cu pământ, astfel încât coaja copacului vieții Ygdrassil  nu putrezea niciodată. Nornele luau decizii cu privire la soarta divinităților , oamenilor, piticilor și giganților deopotrivă atunci când țeseau pânza sorții .

1130 Skuld este un asteroid din centura principală având un diametru de aprox.10 km, descoperit pe 2 septembrie 1929, de Karl Reinmuth la Observatorul Heidelberg.Este unul din membrii familiei de asteroizi Flora.

167 Urda este un asteroid din centura principală cu diametrul de 39,9 km, descoperit pe 28 august 1876, de Christian Peters la Clinton,New York. Este membru al familiei de asteroizi Koronis.

Model 3D 167 Urda
Model 3D 167 Urda, Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin,Wikimedia Commons,CC BY 4.0

621 Werdandi este un asteroid din centura principală cu un diametru de 27,25 km, descoperit pe 11 noiembrie 1906, de August Kopff la Heidelberg.Face parte din familia de asteroizi Themis.

Model 3D, 621 Werdandi
Model 3D, 621 Werdandi, Astronomical Institute of the Charles University, Josef Ďurech, Vojtěch Sidorin, Wikimedia Commons, CC BY 4.0

https://space.frieger.com/asteroids/asteroids/99-Dike

https://theskylive.com/irene-tracker

http://memim.com/875-nymphe.html

http://www.theoi.com/Titan/TitanisThemis.html

http://www.theoi.com/Daimon/Moirai.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.